Bismillah

Bismillah

Najveće džamije na svijetu: Od indonezijskih otoka do obale Atlantika

Od obala Pacifičkog okeana do krajnjeg zapada Afrike, pogledajte pet najvećih džamija na svijetu.
Listu smo priredili po kombiniranom kriteriju - površina koju džamija zauzima te broj vjernika kojeg džamija može primiti.

5. Džamija Hassana II.


Džamija Hassana II. je džamija u marokanskom gradu Casablanci i druga je po veličini džamija u svijetu poslije džamije Masjid al-Haram u Meki. Završena je 1993., a projektirao ju je francuski arhitekt Michel Pinseau. Džamija je nazvana po marokanskom kralju Hasanu II. Proporcije džamije su 200 x 100 metara, a sagrađena je neposredno pored mora. Minaret je visok 210 metara i najviši je u svijetu. U džamiji se nalazi škola za studiranje Kurana, hamam, velika knjižnica, muzej o povijesti Maroka i prostorija za konferencije.

Kapacitet: 105.000 vjernika

4. Istiqlal džamija

Poslije proglašenja nezavisnosti Indonezije, državne vlasti su izgradile u Jakarti “Džamiju oslobođenja” čija izgradnja je trajala oko 17 godina. Pod vodstvom prvog predsjednika Indonezije Ahmet Sokarnoja, izgradnja džamije trajala je od 1961. do 1978. godine. Jedan od arhitekata koji su radili na izgradnji džamije bio je i sam predsjednik Sokarno.
Ovo je jedina džamija u Indoneziji čiji se ukupni troškovi pokrivaju iz državnog budžeta.

Kapacitet: 200.000 vjernika

3. Imam Reza Shrine - Svetište Imama Reze

 

Najvažnije iransko svetište se nalazi na mjestu mučeništva osmog šiitskog imama u gradu Mashhadu. Svetište je ogroman kompleks (najveći na svijetu po dimenzijama) u sklopu kojeg se nalazi i sveučilište, knjižnica te razni sadržaji za vjernike.

Kapacitet: 800.000 vjernika

2. Al-Masjid al-Nabawi - Poslanikova džamija

Poslanikova džamija u Medini ili Al-Masjid al-Nabawī  - džamija koju je izgradio poslanik Muhammed a.s. Nalazi se u gradu Medini u Saudijskoj Arabiji. To je drugo najsvetije mjesto u islamu (prvo je Masdžid al-Haram u Meki). To je druga džamija izgrađena u povijesti i jedna od najvećih džamija na svijetu. U njoj je posljednje počivalište Muhammeda a.s. te ranih muslimanskih halifa Abu Bakra i Omara.

Kapacitet: 600.000 vjernika, 1.000.000 tokom hadža

1. Masjid al-Haram - Sveta džamija



Masjid al-Haram ili Sveta džamija najveća je džamija na svijetu i najveće muslimansko svetište. Nalazi se u Mekki u Saudijskoj Arabiji.
U dvorištu džamije nalazi se Kaaba. U smjeru Kaabe, klanjaju se muslimani cijelog svijeta. Područje džamije zauzima površinu od 356,800 m2, a može primiti oko 4 miliona ljudi i po tome je jedinstveno mjesto u svijetu.

Kapacitet: 900.000 vjernika, 4.000.000 tokom hadža