Bismillah

Bismillah

Samo 20 sekundi je dovoljno da pročitate ovu priču, a naučit će vas lekciji za cijeli život .Dječak je izašao s djedom da prošetaju po Parizu.

Na jednom mjestu, čuli su kako mušterija prigovara obućaru. Čovjek je tvrdio da nešto nije u redu s njegovim cipelama. Obućar je mirno saslušao primjedbe, izvinuo se i obećao da će ispraviti pogrešku.


Potom su dječak i njegov djed sjeli u kafić popiti kahvu.Čovjeka za susjednim stolom konobar je upitao bi li mogao malo pomaknuti stolicu kako bi se moglo proći. Čovjek je reagirao burno i odbio se pomaknuti.
"Nikada ne zaboravi ono što si vidio," reče djed dječaku. "Onaj postolar prihvatio je žalbu kupca, a ovaj čovjek pokraj nas nije se htio pomaknuti. Ljudima koji obavljaju neke korisne zadatke ne smeta kad čuju kritike na račun svog rada, ali oni koji ne rade nikakav koristan posao, uvijek misle da su veoma važni i kriju svoju nesposobnost iza autoriteta."


Autor: Paulo Coelho

Da li je Bermudski trokut mjesto Dedžalovog prebivališta ?

Čitao sam radove pojedinih autora o Dedždžalu u kojima vezuju njegovo postojanje i obivalište sa Bermudskim trokutom. Oko Bermudskog trokuta inače još postoje određene misterioznosti i nejasnoće, ali mnoge priče o njemu nisu pošteđene izmišljanja i gotovo nezamislivih iluzija. Inače, Bermudski se trokut nalazi u Atlanskom okeanu, jugoistočno od Floride, jedne od velikih oblasti Amerike. Veći je dio ovog područja obliku trokuta, a proteže se zapadno od Meksičkog zaljeva do otoka San Juan Puerto Rico na jugu. Sastoji se od tri stotine malih otoka na kojima živi oko 65 hiljada stanovnika. Tu se također računaju i pojedini Bahamski otoci.
 

Bermudska kritična tačka
Na sjeverozapadnom dijelu Atlantika nalazi se more Saragasa, čiji je jedan dio u Bermudskom trokutu, a koje je specifično po nadvodnim naslagama koje zovu saragasa i koje u ogromnim količinama plutaju po površini mora, otežavajući plovidbu brodova. Ovo je more inače specifično po totalnom mirovanju i vrlo je rijetko da naiđe vjetar ili da se osjeti najobičnije strujanje vazduha. Zovu ga još More Straha i Groblje Atlantika. Mnoge su • ekspedicije u svojim istraživanjaima otkrile brodove i podmornice koje su prije u različitim vremenskim periodima potonule i ostale na dnu mora.
Prva nestajanja u Bermudskom trokutu
1850. godine u ovom je području nestalo više od pedeset brodova, a samo sa pojedinih je došao posljednji poziv u kojem su obavještavali o opasnosti i nejasnim okolnostima koje niko nije uspio objasniti. Većina nestalih brodova je pripadalo Americi, a prvi je nestao brodInserdžent, koji je prevozio 340 putnika. Nakon njega zabilježen je nestanak podmorniceEskorbijon, godine 1968., a u njoj je bilo 99 članova posade.


Nestanak aviona
Nestajanja koja su vezana za Atlanski okean također su se desila na nebu koje j e iznad ovoga područja, i to baš na nebu, koje je iznad Bermudskog trokuta. Tako je 1945. godine sa Floride poletjelo pet aviona, letjeli su jedan pored drugog u obliku trougla prema moru gdje su plutale krhotine nekog broda. I dok je baza čekala od ove eskadrile da pošalje izvještaj o položaju i spremajući dati informacije o mjestu slijetanja, primili su čudnu poruku od vođe eskadrile, poručnika Čarlsa Tejlora, koja je ovako glasila: "Našli smo se u posebnom stanju i izgleda da smo izvan pravih koordinata putanje, nisam u mogućnosti da vidim zemlju, niti da odredim naš položaj . Mislim da smo se izgubili na nebu i sve izgleda čudno i potpuno poremećeno. Ne mogu odrediti nijednu stranu, a okean koji j e ispred nas neobičnog je oblika i ne mogu odrediti koji je.' Potom se veza sa bazom prekinula, a sve pet aviona je nestalo.
Naučna objašnjenja Bermudske misterije
Prvo pojašnjenje je vezano za pojavu zemljotresa, naime na osnovu istraživanja uočeno je kako pomjeranja tektonskih ploča i potresi koji nastaju u zemlji pod okeanom proizvode ogromne i iznenadne valove, koji silovito i brzo uvlače brodove prema dnu mora. Ovi talasi isto djeluju i u vazduhu iznad toga područja, te letjelice uslijed nastalih turbulencija gube ravnotežu i ne mogu se kontrolirati.


Drugo pojašnjenje koje nauka nudi je teorija o magnetnoj gravitaciji, koja utječe na atmosferu u Bermudskom trokutu. Naime, mjerni aparati letjelica koje prolaze bermudskim nebom potpuno gube kontrolu, konstantno se pomjerajući i pokazujući različite mjere. Isto je i sa busolom, na brodovima koji su plovili ovim morem. Dakle, očigledno je da na tom području postoji specifična magnetska gravitacija ili neuobičajena privlačna sila.

Nadnaravnost Kur'ana : Mravi govoreBritanski časopis Tajms u svom broju od 6. februara 2009.g. objavljuje vrlo interesantan članak vezan za međusobno sporazumijevanje i komunikaciju mrava. Naime, najnovija naučna istraživanja pokazuju kako među mravima postoji mnogo savršeniji način komuniciranja nego što se vjerovalo do sada. Pomoću vrlo preciznih minijaturnih mikrofona koje su postavljali u mravinjake, naučnici su mogli zabilježiti jasne tonske signale koji su ustvari bila naređenja mravlje matice njenim mravima radilicama. Kada bi začule signale (glasove), radilice bi odmah podigle svoje prijemne antenice (pipke) i pažljivo slušale naredbe, a zatim krenule na stranu sa koje prijeti vanjska opasnost.


Za one koji pažljivo proučavaju kur’anske ajete ovo nije ništa čudno, to će im samo povećati uvjerenje da je Allah gospodar svih svjetova, da su živa bića koja nas okružuju, ustvari, „narodi poput vas“, (al-An’am, 38. ajet), da žive u vrlo dobro organiziranim zajednicama, da međusobno, na svoj način komuniciraju i da je Kur’an katalog o tim svjetovima. Pogledajmo šta Allah kaže u 18. ajetu sure an-Naml i dobro razmislimo o svakoj riječi:
“ حَتَّى إِذَا أَتَوْا عَلَى وَادِ النَّمْلِ قَالَتْ نَمْلَةٌ يَا أَيُّهَا النَّمْلُ ادْخُلُوا مَسَاكِنَكُمْ لَا يَحْطِمَنَّكُمْ سُلَيْمَانُ وَجُنُودُهُ وَهُمْ لَا يَشْعُرُونَ (18)
Ovdje većina prevodilaca kur’anskih značenja na naš jezik riječi قَالَتْ نَمْلَةٌ prevode sa „jedan mrav reče“, što je jezički netačno, jer kur’anske riječi jasno kažu da je matica (žensko) rekla, a ne mrav!“…i kad stigoše u mravlju dolinu, matica reče:“O mravi ulazite u nastambe svoje da vas ne pogazi Sulejman i njegove vojske, a da to i ne primjete“! S druge strane, Allah ovdje koristi izraz „قَالَتْ u ženskom rodu „ što znači „reče matica“, što nas navodi na razmišljanje – kako je rekla? Jesu li je mravi razumjeli i na kraju poslušali?! U nastavku se kaže da se Sulejman, a.s, na to prijatno nasmijao:“ فَتَبَسَّمَ ضَاحِكًا „ jer je čuo njen glas i razumio šta kaže. Neki mufessiri navode kako je to bila mravica zadužena za izviđanje i upozoravanje. Allah najbolje zna. Kada je Katade, r.a, došao u Kufu i kad se oko njega okupio narod , on im reče da pitaju što žele, a Abu Hanife, u to vrijeme mladić, ga upita za Sulejmanovu „nemlu“, je li (bila) muško ili žensko, na što on osta bez odgovora. Abu Hanife reče da je bila žensko, a prisutni ga upitaše kako zna, na što on odgovori:“Po riječima „قَالَتْ „, jer da je bila muško bilo bi rečeno „qale“!
Ovdje ima još jedan zanimljiv izraz:“ لَا يَحْطِمَنَّكُمْ ! Ako razmislimo o ovom izrazu, doći ćemo do zaključka i otkrića od čega je izgrađeno mravlje tijelo. Ovaj izraz znači „da vas ne skrši“! I ako pogledamo tijelo mrava, čini nam se kao da je od neke vrste stakla, ili kristala koji se jednostavno skrši. Subhan Allah!
U svakom slučaju ovo je još jedan aspekt kur’anskog i’džazeta (nadnaravnosti) i još jedna potvrda da je Kur’an Allahov govor i da je Muhammed, s.a.v.s, uistinu Njegov poslanik, jer ove preciznosti u izražavanju koje otkrivaju mnoge tajne stvaranja zna samo savršeni Stvoritelj Allah.
(قُلْ أَنْزَلَهُ الَّذِي يَعْلَمُ السِّرَّ فِي السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ إِنَّهُ كَانَ غَفُورًا رَحِيمًا )(الفرقان:6).
„Reci, objavljuje ga Onaj koji zna tajne nebesa i Zemlje, On mnogo prašta i samilostan je“! (al-Furan 6. ajet).
(فَإِنْ لَمْ يَسْتَجِيبُوا لَكُمْ فَاعْلَمُوا أَنَّمَا أُنْزِلَ بِعِلْمِ اللَّهِ وَأَنْ لَا إِلَهَ إِلَّا هُوَ فَهَلْ أَنْتُمْ مُسْلِمُونَ )(هود(
„A ako vam se ne odazovu, onda znajte da je on objavljen samo sa Allahovim znanjem i da nema božanstva osim Njega, pa hoćete li se pokoriti“? (Hud 14. ajet).
sebil