Bismillah

Bismillah

Thierry Henry predvodi u namazu djecu koja pohađaju školu fudbala

Svjetska fudbalska klasa i igrač koji je obilježio godine iza nas, Thierry Henry, fotografisan je kako kao imam predvodi u namazu djecu koja pohađaju školu fudbala u Francuskoj.
Fotografija za koju francuski mediji tvrde da je Thierry Henry, jedna od najvećih zvijezda u historiji fudbala, kao imam predvodio u namazu, obara rekorde gledanosti na društvenim portalima i forumima širom svijeta.


Od ranije je poznato da bivši igrač Arsenala pomaže siromašnim porodicama i djeci...
U svojoj bogatoj fudbalskoj karijeri, Thierry Henry je najviše vremena proveo u Arsenalu, gdje je u 253 nastupa za ovaj klub postigao čak 174 pogotka. Za reprezentaciju Francuske je postigao 51 gol u 123 nastupa.

U utorak, 13. oktobra, nova 1437. hidžretska godina

Sa zalaskom sunca, 13. oktobra u 18.13 sati nastupa Nova 1437. hidžretska godina. Tim povodom, Medžlis Islamske zajednice Sarajevo će tog dana poslije akšam-namaza u Kuvajtskoj džamiji na Čengić Vili organizirati...Sa zalaskom sunca, 13. oktobra u 18.13 sati nastupa Nova 1437. hidžretska godina.
Tim povodom, Medžlis Islamske zajednice Sarajevo će tog dana poslije akšam-namaza u Kuvajtskoj džamiji na Čengić Vili organizirati svečanu akademiju pod nazivom “Putevima Hidžre“.
U okviru programa biće održana prigodna predavanja, a nakon toga će u 20.15 sati na platou ispred džamije biti upriličen vatromet, najavljuju iz Vjersko-prosvjetne službe Medžlisa IZ Sarajevo.
Prvi muharrem je prvi dan hidžretske godine. Riječ “hidžretun” u arapskom jeziku znači seobu, a hidžretun-nebijji označava seobu Muhammeda a.s. iz Mekke u Medinu 622.g. po Isa a.s.
Izlazak (hidžra) trajao je tri mjeseca, a posljednji su Mekku napustili Muhammed a.s. i njegov najvjerniji prijatelj, sljedbenik i prvi politički nasljednik Ebu Bekr, a odmah za njima i hazreti Alija, jedan od najjačih Poslanikovih a.s. uzdanika.
Hidžra Muhammeda a.s. iz Mekke u Medinu jedan je od najvažnijih događaja u historiji islama. Ona predstavlja jedan od najznačajnijih datuma u ukupnoj povijesti muslimana, ali i čovječanstva te ga muslimani danas obilježavaju uz prigodan program, mevludom, edukativnim predavanjima o historijsko-političkom značaju hidžre.
Danas nekoliko miliona ljudi u svijetu je u seobi, živi hidžru. Bježeći od ratova, izbjeglice pokušavaju pronaći svoje utočište, svoje ensarije, domaćine, prolazeći kroz sav čemer, strah, smrt i bol progonstva.
U Kur'anu se o hidžri kaže: “One koji se isele Allaha radi, nakon što su bili progonjeni, Mi ćemo još na ovome svijetu na lijepo mjesto smjestiti; a nagrada na onome svijetu biće još veća – kad bi oni samo znali!” (En-Nah-Pčele, 41).

FOKUS

Poučna priča: Koliko koštaju riječi "Volim te"?

Jedan moj poznanik mi je rekao da je cijeli život proveo pokušavajući da učini svog oca ponosnim na sebe...
Bavio se istim poslom kao i njegov otac, bio je u istom sportskom timu, pa je čak i živio u istoj ulici.
I premda se kasnije oženio i imao sopstvenu djecu, čitav život je čekao na očevu potvrdu sopstvenih dostignuća.
Kada mu se otac jako razbolio, ovaj moj prijatelj je proveo mnogo vremena kraj njegove postelje.
Jednog dana, malo prije nego što je preminuo, starac je rekao svom sinu: „Dječače moj, volim te! Uvijek si bio predivan sin, i tako se ponosim tobom.“
Moj prijatelj je briznuo u plač, jer je tada konačno čuo riječi koje je čekao cijelog života. (Izvor: knjiga „60 Tips for Self-Esteem“ Lynde Field)

Poruka ove predivne priče je jasna: nemojte se ustručavati da pokažete koliko cijenite i volite ljude oko sebe. Zapitajte se koga cijenite i volite u vašem životu? 
Jeste li to ikada rekli toj osobi? Ako niste, onda to učinite.
Koliko puta supruge čeznu za lijepom riječju od muževa, a ovi toga nisu ni svjesni?
U vremenu kada se se međuljudski odnosi nalaze u velikim problemima, potrebno je oživjeti praksu upućivanja komplimenata i pohvala našim voljenima, našim dragima koji možda dugo vremena čekaju da im kažemo da ih volimo, baš poput čovjeka iz ove priče.
Znajte da kada pohvalimo druge ljude i odamo im priznanje, oni osjete povećanje sopstvenog samopoštovanja, a i mi isto tako!  Kad god pomognete nekoj osobi da se osjeća dobro u vezi s sobom, onda se i vi osjećate mnogo bolje.
Zato svi vi koji imate nekoga ko vas voli, ne zaboravite da budete blagi i milostivi spram njih. Kao što je Allah bio prema nama kad ih je poslao u naš život. Jer doista niti ne znamo koliko nam neko znači dok ga ne izgubimo. Pa nemojte čekati taj trenutak i ne odgađajte dobra djela.
Ne gubite vrijeme. Odmah se sjetite nekog ko vas voli, ili koga vi volite. Otiđite i recite im to. Recite im koliko vam znače i koliko su vaši životi ljepši zbog njih. Uradite to zbog Allaha, čisto. Bez traženja ičega zauzvrat. Uradite to i tada ćete znati da ste uistinu blagoslovljeni i sretni. 
Za Akos.ba piše: Nedim Botić