Bismillah

Bismillah

Nauka potvrdila: Slušanje Kur'ana ublažava bol kod djece


Neka savremena naučna istraživanja pokazala su da konstrukcija nekih glasova i njihov izgovor mogu ublažiti bol kod novorođenčati, a na listi tih glasova nalazi se i Kur’an.
Istraživanja su provedena nad djecom u periodu od dvije godine i ustanovljeno je da slušanje učenja Kur’ana veoma umirujuće djeluje na djecu, tako da otklanja bolove, a djeca, također, slušajući učenje mogu veoma prijatno zaspati.
Nakon nekog perioda u kome su djeca bila izložena konstantnom slušanju učenja Kur’ana, ona su izrazito zavoljela slušati ga, a posebno u vremenu neposredno prije spavanja.
Čak i u situacijama prehlada, bolesti i proljeva, bolestima kojima su često izložena djeca tog dobi, ustanovljeno je da učenje Kur’ana u mnogome poboljšava njihovu situaciju i pozitivno djeluje. Djeca bi osjećala sreću, smiraj i bol bi se umanjio.
Brojna su istraživanja koja ukazuju na djelotvornost kur’anskog teksta u liječenju, naročito djece. Tako je jedno od istraživanja provela i dr. Vefa’ Vafi, profesorica na Univerzitetu Ajnu Šems, koja je potvrdila da je Kur’an otkrio novi način liječenja djece, koja imaju smetnje u govoru. Ona je potvrdila da je konstantnim forsiranjem slušanja kur’anskih ajeta: Gospodaru moj, rasprostrani moja prsa, olakšaj mi i razveži uzao sa jezika moga da mogu moj govor razumjeti izliječen veliki broj djece koja imaju problema sa govorom.
Druga naučna studija je potvrdila da djeca koja u ranom dobu se navikavaju na izgovor lahko izgovorljivih riječi, bez teških i komplicirani fonetskih znakova, poput riječi Allah, islam, ehad, su sposobnija u prevazilaženju govornih problema u periodu odrastanja.
I doista, postavlja se pitanje, ukoliko Kur’an utiče na brda, koja nemaju razuma niti duše, kakav je tek njegov uticaj na čovjeka, a Uzvišeni Allah kaže: Kada bismo ovaj Kur’an kakvom brdu objavili vidio bi ga kako se iz skromnosti pred Allahom ruši. To su primjeri koje navodimo ljudima da bi razmislili.
IslamBosna.ba

POUČNA PRIČA: KAKO SAČUVATI LJUBAV?




Bili su vrlo mlad bračni par, tek par mjeseci u braku. No, čak i za to malo vremena mogli su da shvate da brak i nije baš ono kako su ga sebi ranije predstavljali.
U suštini, nije da se više nisu voljeli; naprotiv, još uvijek su osjećali jako silne emocije jedno prema drugome. Ali su ih sve rjeđe iskazivali.
A prije!!! Samo do prije par mjeseci, kao da su se takmičili ko će prvi reći „Volim te“. Ili ko će to više puta reći u jednom danu. Ili ko će to da dokaže na interesantniji i origilnalniji način. I nije padalo teško, niti im je moglo dosaditi. Činili su to iskreno i sa ljubavlju; pružalo im je neopisivo zadovoljstvo da svoja osjećanja pokažu jedno drugome.
I u jednom trenu kao da se sve iz korijena promijeni. Do te mjere su bili napeti u posljednje vrijeme, da su i najmanji događaj ili najbezazlenija riječ bili dovoljan povod da se ozbiljno posvađaju i izvrijeđaju.
Već sasvim očajni i istrošeni od novonastale situacije, jedno veče odlučiše da sjednu i porazgovaraju o svemu. I, ako je moguće, da pokušaju da nađu neko rješenje, koje će biti na obostranu korist.
Nijedno od njih dvoje nije htjelo razvod, ali su istovremeno bili i svjesni da je nemoguće živjeti takvim životom. Bilo im je sve jasno, ali nisu nalazili riječi da to i iskažu. Dugo su sjedili tako šuteći jedno naspram drugog, razdirani iznutra protivuriječnim osjećanjima i mislima, pitajući se neprestano šta bi bilo najbolje rješenje.
I odjednom muž poskoči:
 - „Palo mi je nešto na pamet!“ – reče sa neskrivenim zanosom u glasu. „Hajde da zasadimo jedno drvo u bašti i to neka bude ‘Naše drvo‘! Ako kroz sljedeća tri mjeseca drvo uvene – razvešćemo se. Ali ako se primi i počne da raste i da se razvija – nikada više nećemo sebi dozvoliti nijednu misao o razvodu. A za to vrijeme, možemo da spavamo i u odvojenim sobama.“



„I šta misliš, jesi li ZA?“ – upita je nesigurno i uperi u nju pogled prepun očekivanja.
U prvi tren ženi se to učinilo kao prilično čudna i suluda ideja – da im budućnost braka zavisi od nekakvog drveta. Ali kad je pak malo razmislila o bezizlasnosti njihove situacije – na kraju pristade.
Sljedećeg jutra otiđoše zajedno do obližnjeg rasadnika i kupiše jedno omanje drvo. Dođoše kući, izabraše pogodno mjesto u bašti i međusobno se pomažući – zasadiše ga.
Prošlo je oko mjesec dana od toga dana.
Jedne noći sudariše se, u tami njihove bašte. U pogledima im se isprva vidjelo čuđenje, da bi se zatim pretvorilo u radostan sjaj.
Oboje su u rukama imali po kantu vode.

Svake su noći išli da zaliju drvo…
 

KAKO JE JOHN PRIMIO ISLAM (Istinita priča)


Ibragu* su vihor rata - četnička agresija - i muka natjerali u Ameriku. Kaže, "Prebij'o se k'o pašče", dok se mrven snaš'o - "Al', ne govori nikom, brate!" - govori mi haman šapatom vuk bosanski, sred Amerike - "čemerike", Ibraga Halilović!
O svemu smo pomalo muhabetili ali mi se mahsuzile dojmila priča, kako je John postao musliman.

"On je mene bihuzurio, dostu, na svakom koraku! Radili smo zajedno i dur'o sam ga radi ono petoro nejači kod kuće, sve dok jednom nije prekrdašio! Na ručku, u Kantini, je sjeo preko puta mene, oblizujući svoje prste i "paščetinu" (misli na svinjetinu) unosio mi se u lice i govorio poganim jezikom kako mi muslimani ne znamo šta je dobro i kako je ta "paščetina" ukusna! Meni šiknu krv u obraze; ma kad ga tu nisam smustafio - pa nek' izgubim i pos'o i firmu, al' me nešto obuzdalo! Samo sam mu rekao uzbuđenim glasom: John, ti da znaš kakav je Islam - ti bi se zastidio samog sebe! I odem ja od njega!
Sutradan, eto ti njega k'o vilen, jope' prema meni. Namah sam mu sa vrata dovikn'o da me se prođe jer će bit' belaja! Veli on meni čudnim glasom: "No, nooo! Ja nisam svu noć spavao, razmišljajući, šta mi ti reče, pa mi sad objasni - šta je Islam!?"
Iako ga nisam uzeo ozbiljno, ipak sam mu odbrusio: Islam zabranjuje vrijeđanje i ruganje, zabranjuje alkohol i drogu, cigare... Islam zabranjuje rospijanje i nemoral a dozvoljava i četiri (biva žene) ako si kadar, zabranjuje ubijanje neduznih i kamatu, moras klanjati pet puta na dan i nemas posrednika, Bog nema sina ni majku, već je Uzvišen i Veličanstven, Jedan, Jedini! Bogu je "svejedno" jesi li crn ili bijel, bogat il' fukara - najbolji su najbogobojazniji!
Zin'o on u mene dugo - ne miga - a ondak me iznenadi pitanjem:
"Kako ja mogu postati musliman?"
Lahko! Okupaš se i sa mnom u džamiju! Wallahi, billahi, iza posla se okupasmo u firmi i pravac u džamiju!


Nejse, dostu moj, u džamiji primi John Islam i dade sebi ime Ahmed! Nije dugo prošlo, nauči uz mene klanjati i nije se makinj'o iz džamije. Par mjeseci kasnije oženi naš crvenokosi John Ahmed Sudanku, hafizu Kur'ana, crnu k'o ugarak, ode s njom na hadž i dobi dvoje zlatne djece, mašaAllah! Eno ga, nurli i insanli, pomaže nam u svemu i đe god stigne! Taki je Islam dostu, od smrtnog neprijatelja napravi dušnog prijatelja - Allah je svemu kadar! Nikad ne znaš, koga moreš svojim sebebom uvesti u Islam a koga iz Dina izvesti!" - završi Ibraga!

*Priča je istinita, samo su imena izmišljena.

Želi razbiti stereotipe o islamu: Katolički svećenik planira postiti tokom ramazana

Katolički svećenik na Novom Zelandu Francis Ritchie želi razbiti negativne stereotipe o islamu, te planira poštovati običaje ramazana, koji će početi za nekoliko dana.

 http://www.haber.ba/wp-content/uploads/2015/06/Francis-Ritchie.jpg

Ritchie, svećenik u metodističkooj crkvi u Aucklandu planira sudjelovati kao vjernik u prve dvije sedmice ramazana. Prema njegovom mišljenju, u posljednje vrijeme je provedeno toliko negativne kampanje u vezi sa islamom, uključujući tu i Islamsku državu, da je došlo vrijeme da se počne razmišljati malo drugačije, pišu novozelandski mediji.
On nije zabrinut zbog toga što neće moći jesti cijele dane tokom ramazana, ali razmišlja o tome šta sve mora poštovati kako bi njegov post bio valjan. Također, ovaj potez za njega ne predstavlja “prvi korak ka tome da postane musliman”, kako neki tumače, prenosi Faktor.
– Uvijek postoji neka vrsta zabrinutosti kada se uključujete u nešto drugačije. Međutim, većina ljudi je bez problema prihvatila moju ideju – rekao je on.
Anwar Ghani iz Federacije islamskih udruženja kaže da Ritchie radi jednu lijepu stvar kako bi se povezao sa muslimanima na Novom Zelandu.
– Hrabro je od njega što se odlučio povezati sa našom zajednicom na terenu duhovnosti, te promovisati bolje razumijevanje među ljudima, bez obzira na vjeru – naveo je on.
Ghani kaže da je i ranije pozitivne poruke dobre volje često dobijao iz Vatikana i od mnogih kršćanskih vođa prije i za vrijeme Ramazana.
– Prečesto držimo na distanci one koji su drugačiji od nas. U najgorem slučaju to može dovesti do ponižavajućeg odnosa prema drugima. Želim gledati svoje muslimanske prijatelje očima Boga. Stojeći na distanci to ne mogu postići, stoga želim zakoračiti u njihove živote – rekao je Ritchie.
On neće postiti cijeli ramazan zbog porodičnih obaveza početkom jula.

Spremamo li se za Ramazan



Bliži nam se mubarek mjesec Ramazan. Dobra priprema je pola posla. Potrudimo se maksimalno da se pripremimo za ovaj mjesec da nas ne bi preduhitrila brzina vremena sa kojom on dođe i prođe. Pripremimo se da ne bi ostali zatečeni neiskorištenim vremenom – a toliko smo se nadali i htjeli: zvuk Qur’ana, slast namaza, jačina zikra, čvrstina pokajanja i poseban miris Ramazana. U ovom mjesecu se naša djela umnogostručavaju. Zato krenimo na vrijeme sa našim pripremama za ovaj mjesec milosti. U hadisu Poslanika, sallallahu a’lejhi ve selleme, stoji da je rekao: ”Došao vam je vaš mjesec zakletvom Allahovog Poslanika, ne dođe bolji mjesec muslimanima od ovoga mjeseca, niti dođe gori (lošiji) mjesec po munafike (licemjere) gori od njega. Doista Allah piše njegove sevabe i njegove nagrade prije nego i nastupi, a piše njegove grijehe (grijehove) prije nego i nastupi, stoga što vjernik priprema svoj imetak u njemu za snagu obavljanja ibadeta, dok munafik u njemu se priprema za ogovaranje vjernika i traženje njihovih manjkavosti (nedostataka, grešaka), pa je on (ramazan) dobitak za vjernike a šteta (propast) za pokvarenjake”. (Bilježi ga Ahmed i El-Bejheki od Ebu Hurejre) 



Nekoliko načina koji nam mogu pomoći u našem spremanja za Ramazan: 1. Dova Allahu, Subhanehu ve Te’ala, da Ramazan dočekamo zdravi i jaki u našoj vjeri kako bi bili što bolji, što jači vjernici tokom ovog mjeseca milosti. Priča Enes, radijellahu anhu: Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, bi kada nastupi mjesec Redžep govorio: “Allahu naš, daj nam bereketa u Redžepu i Šabanu, i daj da dočekamo Ramazan.” (Ahmed i Taberani) 2. Planiranjem unaprijed kako da provedemo Ramazan gdje će najviše biti mjesta za ibadete a najmanje za besposlice. Planirajmo da što više: – proučimo Kur’ana, – klanjamo nafile namaza pored obaveznih, – zikrimo – dovimo – udjeljujemo sadaqu – kajemo se Allahu i zahvaljujemo Mu na svim blagodatima – čitamo islamsku literaturu. 3. Doček Ramazan sa pokajanjem od naših grijeha i sa čvrstom odlukom da se nikada više na vratimo na njih. “I pokajte se Allahu svi vi, o vjernici, kako bi uspjeli.” (Prevod značenja sure En Nur, 31) 4. Čišćenjem naše duše i osvježavanjem našeg znanja o pitanjima Ramazana razumjevanjem ramazanskih propisa. 5. Doček Ramazan sa novom stranicom u našem životu: sa tewbom, sa čvrstim slijeđenjem sunneta Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, sa dobročinstvom prema našim roditeljima i familiji, miskinima i siromašnima te sa jačanjem naše veze sa braćom i sestrama u islamu.

RADUJ SE NARODE: U POSJETU NAM DOLAZI KARDAVI

 10422515_10153054099179608_4886467466627032742_n



BH Hrvati oduševljeni su najavom dolaska Jusufa Karadavija u BiH
Privrednici iz Širokog Brijega uručit će mu skupocjenu levhu, dok će žene iz Kiseljaka ručno oplesti serdžadu za šejha. HŠK Zrinjski ustupit će oteti stadion da se namaz obavi, a sarajevski "aristoteli" obećali su da gosta neće pitati što ne otvara fabrike i koliko je njegova zemlja uložila u BiH. Dodik će u čast Karadavija lično zaučiti ezan sa obnovljene Ferhadije, dok će BHT cijeli dan puštati samo ilahije.

Razmislite !