Bismillah

Bismillah

Želi razbiti stereotipe o islamu: Katolički svećenik planira postiti tokom ramazana

Katolički svećenik na Novom Zelandu Francis Ritchie želi razbiti negativne stereotipe o islamu, te planira poštovati običaje ramazana, koji će početi za nekoliko dana.

 http://www.haber.ba/wp-content/uploads/2015/06/Francis-Ritchie.jpg

Ritchie, svećenik u metodističkooj crkvi u Aucklandu planira sudjelovati kao vjernik u prve dvije sedmice ramazana. Prema njegovom mišljenju, u posljednje vrijeme je provedeno toliko negativne kampanje u vezi sa islamom, uključujući tu i Islamsku državu, da je došlo vrijeme da se počne razmišljati malo drugačije, pišu novozelandski mediji.
On nije zabrinut zbog toga što neće moći jesti cijele dane tokom ramazana, ali razmišlja o tome šta sve mora poštovati kako bi njegov post bio valjan. Također, ovaj potez za njega ne predstavlja “prvi korak ka tome da postane musliman”, kako neki tumače, prenosi Faktor.
– Uvijek postoji neka vrsta zabrinutosti kada se uključujete u nešto drugačije. Međutim, većina ljudi je bez problema prihvatila moju ideju – rekao je on.
Anwar Ghani iz Federacije islamskih udruženja kaže da Ritchie radi jednu lijepu stvar kako bi se povezao sa muslimanima na Novom Zelandu.
– Hrabro je od njega što se odlučio povezati sa našom zajednicom na terenu duhovnosti, te promovisati bolje razumijevanje među ljudima, bez obzira na vjeru – naveo je on.
Ghani kaže da je i ranije pozitivne poruke dobre volje često dobijao iz Vatikana i od mnogih kršćanskih vođa prije i za vrijeme Ramazana.
– Prečesto držimo na distanci one koji su drugačiji od nas. U najgorem slučaju to može dovesti do ponižavajućeg odnosa prema drugima. Želim gledati svoje muslimanske prijatelje očima Boga. Stojeći na distanci to ne mogu postići, stoga želim zakoračiti u njihove živote – rekao je Ritchie.
On neće postiti cijeli ramazan zbog porodičnih obaveza početkom jula.