Bismillah

Bismillah

Podsjetimo se: Nemiri prilikom postavljanja kamena temeljca Ferhadije

Danas je nakon 23 godine, napokon, svojim punim sjajem, zasjao banjalučki dragulj Ferhat-pašina džamija , poznatija kao Ferhadija .Njenom otvaranju je prisustvovalo hiljade građana Banja Luke i ostalih gostija koji su pristizali iz cijele Bosne i Hercegovine, dijaspore ...Naravno, ovaj svečani trenutak su uveličali brojne zvanice visokih svjetskih a i domaćih političkih dužnosnika.


Pokretanju same obnove Ferhadije prethodilo je postavljanje kamena temeljca, kao i samo vraćanje zemljišta na kojem je Ferhadija vjekovima stajala.Zemljište je bilo pretvoreno javnu površinu i namjenjeno za parking vozila.Naravno sve da se izbriše svaki dokaz da je džamija ikada postojala na tom mjestu. Samo postavljanje kamena temeljca nije moglo proći bez nemilih scena i događaja koje se dogodilo 2001. godine. Brojni zapaljeni autobusi, ustrašeni i povrijeđeni građani čak i jedan izgubljen život ,od strane fašističkih grupa sigurno ne smiju biti zaboravljeni. Podsjetimo se kako je to izgledalo prije 15 godina.

Pogledajte kako Ferhadija sija noću (VIDEO)

Ferhat-pašina džamija, poznatija kao Ferhadija, bila je središnji objekt u Banjoj Luci i jedno od najvećih dostignuća islamske arhitekture 16. stoljeća u Bosni i Hercegovini. Džamija je izgrađena 1579. u klasičnom otomanskom stilu. Njezin neimar je nepoznat, ali je poznato da je bio učenik Mimara Sinana. Izgradnju džamije je financirao Ferhat-paša Sokolović.




U kompleksu Ferhadije su se također nalazila i 3 turbeta: Ferhat-paše, njegove unuke Safikadune i njegovih barjaktara, željezna i kamena ograda s česmom u kutu, šadrvan i staro mezarje u vrtu. Kasnije je kompleks dopunjen sa sahat-kulom izgrađenom nedaleko od Ferhadije. Džamija je bila 18m široka, 14m dugačka, a vrh kupole je bio 18m visok. Munara je bila 43m visoka. Ferhadija je uvrštena u kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine 1950., a kasnije je bila uvrštena na listi spomenika svjetske baštine pri UNESCO-u.

Džamija je djelomično bila uništena eksplozivom 7. svibnja 1993.
Dan rušenja Ferhadije - 7. svibnja - u Bosni i Hercegovini je proglašen kao službeni Dan džamija.
Današnji dan je simbolično uzet kao dan otvaranja simbola grada šeher Banja Luke.Kako ovaj dragulj sija noću pogledajte u narednom video prilogu: 

Oblacima iznad Ferhadije ispisana riječ “Allah” na arapskom jeziku

Oblacima jasno ispisana riječ "Allah" na arapskom jeziku. Detalj koji je definitivno upotpunio ovaj velik dan. Kamerman Al jazeere je izgleda i sam to uočio pa je toliko dugo držao kadar da je uspio uvhatiti taj "trenutak" iznad munare...




Detalj koji je definitivno upotpunio ovaj velik dan. Kamerman Aljazeere je izgleda i sam to uočio pa je toliko dugo držao kadar da ga je  uspio uslikati. Riječ se još jasnije vidjela, ali ju je minaret polahko zaklanjao.


Davutoglu : Prenosim vam selame 78 miliona Turaka, oni će uvijek biti uz vas

London dobio gradonačelnika muslimana

Sjajna i ponosna kao nekada: Džamija Ferhadija od danas je ponovo simbol Banje Luke i BiH

U obnovljenoj Ferhadiji proučen mevlud

Veliki broj vjernika klanjao je 6. maja akšam-namaz u obnovljenoj Ferhat-pašinoj džamiji u Banjoj Luci, a nakon toga je proučen i mevlud, javlja Anadolu Agency (AA).
Mevlud je proučen pred sutrašnje svečano otvaranje banjalučke ljepotice Ferhadije. Među vjernicima koji su večeras bili u haremu Ferhadije bila je i Alma Osmičić, koja je tom prilikom kazala da već dvije godine živi u Banjoj Luci i prati pripreme za otvaranje Ferhadije.
"Iako nisam Banjalučanka jako sam sretna što smo doživjeli ovaj momenat da otvorimo ovu našu Ferhadiju. Meni ona spada među najljepše džamije u BiH pa možda i šire. Prošla sam puno otvorenja, ali nijedna džamija mi nije tako legla srcu kao što je ona. Prelijepa je, pogotovo noću", poručila je Alma za AA.

Uvijek, naglasila je, "voli ponovo stati i gledati je, ali se ne može nagledati te njene ljepote".
Tihomir Levajac, profesor u penziji, bio je među prisutnima u haremu Ferhadije. Došao je da vidi i da se divi ljepoti koja ponovo krasi Banju Luku. Živi u blizini Ferhadije i sjeća se dana kada je srušena.
"Zamalo iz kreveta nisam ispao. To je strašno i gadan osjećaj. Kada se to desilo nisam znao da je džamija srušena, jer je munara ostala. To što se desilo žalosno je. Kada dođe da se ruše vjerski objekti, bilo čiji, to su zadnja vremena", ispričao je Levajac za AA.
Danas je Ferhadija ponovo tu, a, kako je kazao, sretan je pred nečim što je savršeno i čisto.
Svečanom otvaranju džamije sutra će prisustvovati veliki broj visokih zvanica iz država regije i svijeta, predstavnika bh. političkog i vjerskog života.
U organizovanom dolasku u Banju Luku sutra će stići preko 100 autobusa. U i oko grada bit će pojačane kontrole, ali u saradnji s drugim bezbjednosnim agencijama u BiH preduzete su mjere kontrole vozila kojima se dolazi organizovano.
Oko 10.000 posjetilaca prisustvovat će sutra svečanom otvaranja Ferhat-pašine džamije u Banjoj Luci, a ovaj skup obezbjeđivat će preko 1.000 policajaca, saopštili su danas čelni ljudi Ministarstva unutrašnjih poslova bh. entiteta Republika Srpska.
Istaknuto je da će oko Banje Luke biti punktovi kontrola, ali neće biti bespotrebnog zadržavanja organizovanog prevoza, jer će u svakom od njih biti policijski službenik.
Ferhadija je zadužbina Ferhad-paše Sokolovića, izgrađena 1579. godine. Početkom rata u BiH, 7. maja 1993. u potpunosti je srušena, a teren na kojem se nalazila poravnan je u namjeri da se zatre svaki trag ovoj građevini.
Predstavljala je jedno od najuspješnijih arhitektonskih zdanja bosanske arhitekture u vrijeme Osmanlija u 16. stoljeću, a 1950. godine uvrštena je u kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine, potom i na listu spomenika svjetske baštine UNESCO-a. Ferhadija je bila jedna od 16 džamija srušenih u Banjoj Luci tokom rata u BiH od 1992. do 1995. godine.
Dan rušenja Ferhadije, 7. maj, u Bosni i Hercegovini je proglašen Danom džamija. Obnova Ferhadije koštala je više od 10 miliona KM, a trajala je oko 15 godina.