Bismillah

Bismillah

U obnovljenoj Ferhadiji proučen mevlud

Veliki broj vjernika klanjao je 6. maja akšam-namaz u obnovljenoj Ferhat-pašinoj džamiji u Banjoj Luci, a nakon toga je proučen i mevlud, javlja Anadolu Agency (AA).
Mevlud je proučen pred sutrašnje svečano otvaranje banjalučke ljepotice Ferhadije. Među vjernicima koji su večeras bili u haremu Ferhadije bila je i Alma Osmičić, koja je tom prilikom kazala da već dvije godine živi u Banjoj Luci i prati pripreme za otvaranje Ferhadije.
"Iako nisam Banjalučanka jako sam sretna što smo doživjeli ovaj momenat da otvorimo ovu našu Ferhadiju. Meni ona spada među najljepše džamije u BiH pa možda i šire. Prošla sam puno otvorenja, ali nijedna džamija mi nije tako legla srcu kao što je ona. Prelijepa je, pogotovo noću", poručila je Alma za AA.

Uvijek, naglasila je, "voli ponovo stati i gledati je, ali se ne može nagledati te njene ljepote".
Tihomir Levajac, profesor u penziji, bio je među prisutnima u haremu Ferhadije. Došao je da vidi i da se divi ljepoti koja ponovo krasi Banju Luku. Živi u blizini Ferhadije i sjeća se dana kada je srušena.
"Zamalo iz kreveta nisam ispao. To je strašno i gadan osjećaj. Kada se to desilo nisam znao da je džamija srušena, jer je munara ostala. To što se desilo žalosno je. Kada dođe da se ruše vjerski objekti, bilo čiji, to su zadnja vremena", ispričao je Levajac za AA.
Danas je Ferhadija ponovo tu, a, kako je kazao, sretan je pred nečim što je savršeno i čisto.
Svečanom otvaranju džamije sutra će prisustvovati veliki broj visokih zvanica iz država regije i svijeta, predstavnika bh. političkog i vjerskog života.
U organizovanom dolasku u Banju Luku sutra će stići preko 100 autobusa. U i oko grada bit će pojačane kontrole, ali u saradnji s drugim bezbjednosnim agencijama u BiH preduzete su mjere kontrole vozila kojima se dolazi organizovano.
Oko 10.000 posjetilaca prisustvovat će sutra svečanom otvaranja Ferhat-pašine džamije u Banjoj Luci, a ovaj skup obezbjeđivat će preko 1.000 policajaca, saopštili su danas čelni ljudi Ministarstva unutrašnjih poslova bh. entiteta Republika Srpska.
Istaknuto je da će oko Banje Luke biti punktovi kontrola, ali neće biti bespotrebnog zadržavanja organizovanog prevoza, jer će u svakom od njih biti policijski službenik.
Ferhadija je zadužbina Ferhad-paše Sokolovića, izgrađena 1579. godine. Početkom rata u BiH, 7. maja 1993. u potpunosti je srušena, a teren na kojem se nalazila poravnan je u namjeri da se zatre svaki trag ovoj građevini.
Predstavljala je jedno od najuspješnijih arhitektonskih zdanja bosanske arhitekture u vrijeme Osmanlija u 16. stoljeću, a 1950. godine uvrštena je u kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine, potom i na listu spomenika svjetske baštine UNESCO-a. Ferhadija je bila jedna od 16 džamija srušenih u Banjoj Luci tokom rata u BiH od 1992. do 1995. godine.
Dan rušenja Ferhadije, 7. maj, u Bosni i Hercegovini je proglašen Danom džamija. Obnova Ferhadije koštala je više od 10 miliona KM, a trajala je oko 15 godina.