Bismillah

Bismillah

Biser među biserima: Dvanaestogodišnja Fatima je najmlađa hafiza u historiji BiH

Fatima Skopljak iz Zenice danas je i zvanično promovirana u najmlađu hafizu u BiH. Ova dvanaestogodišnja djevojčica i učenica šestog razreda osnovne škole jedna je od najmlađih hafiza u povijesti BiH.

 

U posljednje dvije godine u BiH je 55 osoba memorisalu Kur'an i time steklo cijenjenu titulu hafiza. S tog aspekta, protekle dvije godine su jedne od najplodotvornijih godina, a samo u proteklih nekoliko dana u hafize je promovirano pet osoba.

Danas je u Ensar džamiji u Zenici pred više stotina vjernika proučena hafiska dova za tri nova čuvara Kur'ana časnog. To su Zehrid ef. Rešić, Sumejja Rešić i Fatima Skopljak koja je, ipak, po mnogo čemu posebna. Ova dvanaestogodišnja djevojčica hifz je počela učiti još od sedme godine.

"Sa pet godina sam krenula u mekteb i vjeroučitelj je vidio da imam izrazitu sposobnost memorisanja. Tako sam uskoro počela učiti hifz", kaže na početku razgovora za Klix.ba Fatima. Njen vjeroučitelj Ismail ef. Jusufović bio je i njen muhazif (mentor) tokom procesa memorisanja Kur'ana.

Cjelokupan proces okončan je prije nekoliko sedmica kada je u Sarajevu, pred komisijom Islamske zajednice u BiH, i zvanično položila hifz. U tom trenutku imala je nepunih 12 godina. No, Fatima kaže kako je učenje hifza okončala kad joj je bilo 10 godina, ali je njen muhafiz insistirao da naučeno dobro utvrdi.

Fatima kaže da je, s vremena na vrijeme, bilo i poteškoća.

"Uz Božiju pomoć i savjete muhafiza uspjela sam prebroditi sve prepreke. Srećom, i nije bilo nekih težih prepreka", kaže Fatima. Učila je uglavnom pred spavanje, a ujutru bi ponavljala naučeno, pojašnjava nam njena majka. Na početku je dva dana učila pola stranice, da bi se tempo vremenom intenzivirao.

Sve vrijeme dok je učila hifz, Fatima je bila i odlična učenica. "Škola mi je, ipak, bila na prvom mjestu. Ali sam uspijevala vrlo lahko da to sve uskladim", pojašnjava Fatima. Pored roditelja i ostatka porodice, imala je izrazitu podršku i svojih prijatelja iz škole. Pored škole i hifza, Fatima se bavila i folklorom te je jedno vrijeme trenirala i taekwondo.

No, ključnu ulogu, odigrao je, priznaju Fatima i njeni roditelji, muhafiz Ismail ef. Jusufović.

"Bio je nekada i strog, ali je uspijevao iznaći načine da bude, prije svega, motivator i onaj koji će pružiti podršku. Znao se i naljutit, reći mi da ponovim određenu stranicu, ali sam mu zahvalna za sve", priča nam Fatima. Pored muhafiza, posebno je zahvalna svojim rediteljima, Sadžidi i Dževdetu.

Nakon osnovne škole Fatima planira upisati medresu, ali još uvijek nije sigurna čime bi željela da se bavi. Činjenica da je hafiza posebno joj je draga zbog nagrada koje ova titula donosi na budućem svijetu. Onima koji počinju učiti hifz, posebno svojim vršnjacima, Fatima poručuje da se, prvenstveno, trude u školi a da potom počnu i s učenjem Kur'ana jer je to jedna neizmjerna blagodat i radost.

A Fatima je u svome kraju udaljenom 12-ak kilometara od Zenice djelimično utjecala da i drugi mladići i djevojke krenu s učenjem hifza. To je posebno veseli te se nada da će uskoro i drugi uspjeti okončati učenje te ponijeti titula hafiza.

Roditeljei ove vrijedne djevojčice posebno su sretni, a suze radosnice ne kriju niti žele. “Hvala Bogu da su suze zbog nečega ovakvog”, kaže nam Fatimina majka Sadžida.

Roditelji su bili važna karika u cijelom procesu učenja hifza. Nastojali su, na različite, načine pomoći, motivirati kad je bilo neophodno, ali i relaksirati cijelu situaciju te napraviti atmosferu koja bi Fatimi olakšala učenje.

Ipak, i roditelji i Fatima priznaju kako je najviše suza radosnica isplakao njen muhafiz Ismail ef. Jusufović, imam i vjeroučitelj sa skoro tri decenije radnog iskustva. Iako ni sam nije položio hifz, prihvatio se ove odgovorne dužnosti te je Fatima prvi kandidat s kojim je on radio a koji je završio hifz.