Bismillah

Bismillah

U Engleskoj pronađen najstariji Kur'an na svijetu


Na engleskom Univerzitetu u Birminghamu pronađeni su ostaci vjerovatno najstarijeg Kur'ana na svijetu.

 

Zahvaljujući radiokarbonskom datiranju pomoću ugljika-14, naučnici su zaključili da je riječ o tekstu napisanom prije blizu 1.370 godina, piše BBC.

Pretpostavlja se da su fragmenti stranica čuvani na Univerzitetu više od 100 godina bez ikakvih naznaka da se zapravo radi o najstarijoj verziji islamskog svetog teksta. Dijelovi teksta čuvani su među drugim dokumentima koji su došli sa područja Bliskog istoka.

Stručnjak državne biblioteke Muhammad Isa Waley tvrdi da je riječ o velikom otkriću zbog kojeg muslimani svijeta trebaju biti izuzetno sretni.

Susan Worrall, direktorica kolekcijske sekcije Univerziteta u Birminghamu, tvrdi da se pronalazak Kur'ana "nije očekivao ni u najluđim snovima".

"Osjećali smo se fantastično i uzbuđeno kada smo shvatili da posjedujemo najstarije fragmente Kur'ana na svijetu", rekla je Worrall.

Univerzitetski profesor kršćanstva i islama David Thomas tvrdi da fragmenti svjedoče vremenu u kojem je islam zapravo nastajao.

"Osoba koja je napisala ovaj Kur'an mogla je poznavati poslanika Muhameda. Možda ga je samo vidio, a možda je i čuo kako pripovijeda. Možda ga je i lično poznavao, i to je pomisao koja fascinira", rekao je Thomas koji je dodao da pronađeni dijelovi teksta vjerovatno datiraju 20-ak godina nakon poslanikove smrti.