Bismillah

Bismillah

Upitali su Khana na koju verziju Biblije će se zakleti, a on je rekao: “Ja ću se zakleti na Kur'an, ja sam musliman”Povodom pobjede na izborima u Londonu Britanci su ponovo počeli dijeliti anegdotu koju je Khan ispričao kada je 2015. godine izabran u Krunsko vijeće.

 

Ch1-NdlWUAAnCixLaburistički kandidat Sadiq Khan  pobijedio je na izborima za gradonačelnika Londona sa 57 posto osvojenih glasova, a njegovi postupci su već počeli privlačiti pažnju javnosti.
Londonskom gradonačelniku nije lako, piše britanski Independent. Rivali su ga tokom kampanje optuživali za navodne veze sa religijskim ekstremizmom.
Ipak, izbor Khana za gradonačelnika pokazao je sliku Londona kao tolerantnog i raznovrsnog grada.
Ta ceremonija podrazumijeva polaganje zakletve na Bibliji pred britanskom kraljicom.

“Sljedećeg dana su me pozvali iz Bakingemske palate i imenovanja u Krunsko vijeće. ‘Trebate položiti zakletvu pred kraljicom, koju verziju Biblije želite?’ Rekao sam: ‘Ja ću se zakleti na Kur'an, ja sam musliman’. ‘Mi nemamo Kur'an, možete li ponijeti svoj’, odgovorili su mi. Tako sam ponio svoj Kur'an. Nakon ceremonije su mi htjeli vratiti Kur'an, a ja sam im rekao: ‘Ne treba, ostavite ga da i drugi mogu polagati zakletvu na njemu'”.
Posljednja rečenica je privukla naročitu pažnju. Za 24 sata, ova objava je podijeljena skoro četiri hiljade puta na Twitteru.
Izvor: Agencije( Al Jazeera