Bismillah

Bismillah

Hurma – prirodni, univerzalni lijek

 

Hurme imaju širok spektar zdravstvenih i nutritivnih vrijednosti, zbog kojeg se smatraju najzdravijim voćem na zemlji. One su ukusan izvor prirodnih vlakana koji su organizmu neophodni za dobar rad crijeva.

 

Prirodni šećer koji se nalazi u hurmama je savršena alternativa običnom šećeru. Lako se probavljaju i smanjuju osjećaj gladi. Po svom sastavu hurme su prava prirodna multivitaminska tabela, koju mogu koristiti djeca i odrasli. Od anemije, preko visokog krvnog pritiska, holesterola, pa sve do raka - gotovo da nema bolesti koja se ne može liječiti s hurmama.



- Odličan su  izvor željeza i preporučuju se anemičnim pacijentima, djeci i trudnicama.
- Zahvaljujući luteinu i zeaksantinu, hurme nazivaju i 'vitaminima za oči'.
- Mogu se koristiti kao alternativna medicina kod zaustavljanja dijareje, i pomažu da se crijevna flora lakše obnovi (zahvaljujući kaliju). Također, mogu pomoći i da se hrana lakše   probavi.
- Mnogi eksperimenti su dokazali da olakšavaju porođaj i prevladavanje postporođajne depresije.
- Izazivaju osjećaj sitosti i olakšavaju gubitak težine.
- Imaju sposobnost da smanje nivo neželjenog holesterola u tijelu.
- Za srčane bolesnike se preporučuje potopiti hurme u vodu preko noći, samljeti te hurme sa sjemenkama u blenderu, i uzimati nekoliko puta dnevno kao lijek.
- Smanjuju krvni pritisak, reguliraju zdrav živčani sistem te štite od moždanog udara;  preporučuju se studentima i svima koji se bave intelektualnim radom, jer jačaju mozak.
- Djeluju i kao energetski stimulans, pogtovo u kombinaciji sa mlijekom.
- Povećavaju seksualnu izdržljivost.
- Prikladne su i za novorođenčad, jer se šećer u hurmama najlakše otapa i probavlja.
- Idealne za postače.
- Jačaju zubnu caklinu, jer sadrže fluor; korisne u borbi protiv karijesa i sprečavaju daljnje krvarenje zuba.

Vjeruje se da hurme imaju učinkovito dejstvo u liječenju raka, za što je zaslužan element selen kojeg ima u hurmama. Hurme su dobre za liječenje jetre i čišćenje organizma od otrovnih tvari. Uzimanje soka od hurmi pomaže u liječenju grlobolje, različitih vrsta groznice i prehlade. Hurme su odličan lijek i protiv alkoholne omamljenosti. Sačuvajte vaše zdravlje uz pomoć hurmi!

Izvor teksta