Bismillah

Bismillah

Ljekovitost mačijeg predenja kao dokaz ljepote Allahovog stvaranja

Znamo kako je lijepo biti u društvu mačke koja prede. Međutim, da li ste znali da mačije predenje ima snažno ljekovito djelovanje te da može liječiti probleme s nervima, kostima, mišića i zglobovima?
U studiji koju je 2006. sprovela organizacija Fauna Communications, naučnici su otkrili da je frekvencija mačijeg predenja (između 25 i 140 herca) identična frekvencijama koje ispoljavaju terapeutsko djelovanje na rast kostiju i liječenje fraktura, smanjenja boli i oteklina, liječenja rana, rasta i oporavka mišića, oporavka zglobova i njihove pokretljivosti.
Takođe, naučnici su utvrdili da vibracije koje se stvaraju dok mačka prede djeluju sedativno na nervni sistem ljudi, smanjuju stres i napetost koje često osjećamo po povratku iz škole ili posla. Prema istraživanjima kardiologa, vlasnici mačaka imaju 40 posto manje rizika da dožive infarkt, a zdravstveni stručnjaci tvrde da vibracija koju mačke proizvode tokom predenja ubrzavaju cirkulaciju, što pridonosi bržem smanjenju otoka i izbacivanju infekcije iz organizma.

Istraživači iz Faune Communicationsa smatraju da su mačke stvorene na takav način da na svijet dolaze s 'ugrađenim' prirodnim ljekovitim mehanizmom koji čuva njihove kosti i druge organe.
„Sposobnost proizvodnje frekvencija koje ubrzavaju izlječenje, snagu i mobilnost može da objasni razloge postojanja predenja. U divljini gdje ima hrane u izobilju, divlje mačke vode relativno sjedilački način života. Veći dio dana i noći provode odmarajući se na drveću ili zemlji. Konstatnta vježba je jedan od najvažnijih faktora za jačanje kostiju (Karlsson et al, 2001.) i mišića (Roth et al, 2000.; Tracy et al, 1999.) i snagu zglobova i ligamenata (Simoson et al, 1995.; Tipton et al 1975.). Ukoliko mačka sporadično vježba, prednost za njih bi bila kad bi mogle stimulisati rast kostiju tokom odmaranja. Takođe, u slučaju povrede, neposredna vježba bi mogla ponovo oštetiti ranjeni i oštetiti zdravi mišić i ligament (Montgomery, 1989.). Neaktivnost smanjuje snagu mišića (Tipton et al, 1975.). Stoga, posjedovanje unutrašnjeg vibracionog terapeutskog sistema radi stimulacija liječenje je za mačke velika prednost, koja smanjuje edeme i tokom perioda oporavka dovodi do smanjenja boli.“
Vidimo dakle da mačka na svijet dolazi s sposobnostima koje joj omogućuju lagodan život. Pitanje glasi: 'Ko je bio u stanju da podari mački ovu nevjerovatnu osobinu?' Ako razmislimo vidjet ćemo da je taj Neko mora da je veoma pažljiv jer je mislio o dobrobiti mačke i prije nego je ona učinila prve korake na dunjaluku, a istovremeno veoma Mudar jer je običnoj životinji podario 'talenat' s kojim se ne mogu porediti ni brojni savremeni medicinski aparati.
Ovo otkriće je još jedna potvrda ljepote Allahovog stvaranja i ajeta koji se nalaze svuda oko nas, pa i u životinjama koje s nama žive. Zasigurno, jedino je Uzvišeni Allah bio u stanju da mački podari spomenutu sposobnost.
Subhanallah, razmislimo još malo o Allahovoj ljubavi i milosti prema stvorenjima. Milostivi zna da se mačka može lahko povrijediti zbog načina života koji će voditi na Zemlji, pa da bi je poštedio boli i olakšao joj život, učinio je da ona na svijet dođe s unutarnjim sistemom za izliječenje koji joj pomaže da se sama liječi. Subhanallah, kolika je Allahova milost i pažnja prema Njegovim robovima...
Vezano za temu mačke, da li ste znali da je po islamskom učenju zabranjeno ubiti mačku ili joj nanijeti neku neugodnost, izuzev u stanju nužde, ako ona zbog bjesnila napadne čovjeka i on ne mogne nikako drugačije odbraniti osim da je ubije? Da je po islamskom učenju mačku zabranjeno ubiti jasno ukazuje hadis u kojem Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kaže: "Kažnjena je žena zbog mačke, jer je nije nahranila kada ju je već zatvorila, niti ju je pustila da jede životinje sa površine zemlje". (Buhari i Muslim)
Ovaj hadis upućuje da je dozvoljeno držati mačku zatvorenu u kavezu pod uslovom da se redovno hrani i ne pati. Detalj da je žena kažnjena zbog zatvaranja mačke bez hrane što je jadnu životinju odvelo u smrt, jasno ukazuje da mačku nije dozvoljeno ubiti.
Za Akos.ba piše: Nedim Botić