Bismillah

Bismillah

Milijarder predlaže: Kupit ću otok i tamo naseliti izbjeglice


Naguib Onsi Sawiris (61), egipatski milijarder, predložio je svoje rješenje za izbjegličku krizu. Napisao je na Twitteru da bi mu Grčka ili Italija mogle prodati otok na kojem će se naseliti izbjeglice. 
- Proglasio bi na tom otoku nezavisnu državu, doveo izbjeglice i osigurao im posao i izgradio novu zemlju – predlaže Sawiris. Kasnije je u intervjuu na televiziji rekao kako će svoj plan predložiti vladama Italije i Grčke. Na pitanje je li njegov plan realan, odgovara:
- Naravno da je to moguće. Postoji puno nenaseljenih otoka na kojima mogu živjeti stotine tisuća ljudi. 

 
Za otok nudi 90 milijuna eura (oko 675 milijuna kuna). Kaže kako je najvažnije ulagati u infrastrukturu. Rekao je da prvo treba napraviti centre za prihvat ljudi, a u budućnosti si ljudi trebaju izgraditi kuće, škole, sveučilišta i bolnice. 
- Tako bi se barem prema izbjeglicama odnosili s dostojanstvom – kaže milijarder, ali dodaje kako vjeruje da će biti teško Italiju i Grčku nagovoriti na tako nešto. 
Sawiris je vlasnik telekomunikacijskog diva Orascom, vlasnik je egipatske televizije, a njegova obitelj vodi i luksuzno odmaralište El Guna na Crvenom moru. "Težak"je oko 3,1 milijarde dolara
24sata.hr