Banane su omiljeno voće brojnih sportista koji tragaju za nadopunom nivoa elektrolita i brzim izvorom energije, ali ovo je voće mnogo više od ukusne poslastice ili dodatka doručku. Bliži pogled na naučnu literaturu otkriva čitav niz malo poznatih koristi vezanih za konzumaciju ovog voća. Reguliranje krvnog pritiska, liječenje bolesnih crijeva, olakšavanje simptoma artritisa i liječenje ovisnosti o narkoticima, samo su neke od dodatnih koristi koje se pripisuju ovom jednostavnom voću, koje je jedno od najkorisnijih, široko dostupnih i najjeftinih oblika superhrane.
Da li su banane spomenute u Kur’anu?
Uzvišeni Allah, opisujući džennetske blagodati, kaže: “A
oni sa desne strane – ko su oni sa desne strane? Bit će među lotosovim
drvećem bez bodlji i među bananama plodovima nanizanim…” (El-Vakia, 27–29)
U prijevodima Kur’ana na bosanski jezik, kur’anski termin talh iz 29. ajeta sure El-Vakia odnosi se na banane, koje će biti nagrada za džennetlije, a njihovo stablo pružat će im hlad. Pojam talh
inače se spominje samo na jednom mjestu u Kur’anu kao nagrada za
džennetlije. Vraćajući se na islamsku literaturu, vidjet ćemo da postoji
i mišljenje da se termin talh odnosi na drvo akacije.
U više klasičnih tefsira i u nekim klasičnim arapskim rječnicima, pojam talh
odnosi se na bananu. Iako Arabijski poluotok nije domovina banane,
moguće je da su Arapi bili upoznati s ovim voćem koje se počelo uzgajati
u oblasti Mediterana oko 650. godine po miladu. Sljedeći dokaz koji
potvrđuje da se u časnom ajetu spominju banane jeste etimološki. Imenica
banana svoje leksičko značenje duguje arapskoj riječi za prst – banan. Također, banane, kao slatko i ukusno voće, prirodnije se uklapaju u sliku Dženneta od drveta akacije.
U Ibn Kesirovom tefsiru 29. ajeta sure El-Vakia kaže se: “Talh je krupno drveće koje se može naći i u području Hidžaza, a jednina je talhatun.
To je riječ koja govori o nizu plodova. Ibn Abbas kaže da je ovo drvo
slično dunjalučkom, ali plodovi su mu slađi od meda, pa kao da je to
lotos. Opisuje ga da je nanizano i da nema bodlji, dok njegova peteljka
na sebi nosi više plodova. Ibn Abbas je rekao da talh znači banana, kako je stanovnici Jemena nazivaju.” (Muhammed Nesib er-Rifai, Tefsir Ibn Kesir)
Pridjev mendud, kojim se opisuje pojam talh
u suri El-Vakia, upućuje da se tu radi o plodovima voća koji su
doslovno nanizani ili poslagani jedno nad drugim, poput banana u ruci.
Međutim, moguće je da se spomenuti pridjev odnosi na samo drvo, a ne na
plod.
Pojam talh
mnogi izvori opisuju i kao akaciju. Akacija se u izvorima navodi kao
drvo pod kojim su ashabi dali prisegu Poslaniku, sallallahu alejhi ve
sellem: “Allah je zadovoljan onima koji su ti se pod drvetom na
vjernost zakleli. On je znao šta je u srcima njihovim, pa je spustio
smirenost na njih, i nagradit će ih skorom pobjedom i bogatim plijenom
koji će uzeti, jer je Allah moćan i mudar.” (El-Feth, 18–19) Akacija raste u pustinjskim predjelima Sudana, Libije, Jordana i Arabijskog poluotoka. U Jemenu se ona naziva talh, i po njoj su ime dobila mnoga mjesta u arapskom svijetu, poput mjesta Karkur Talh u Libiji.
Među
islamskim učenjacima bilo je i onih koji su izuzetno cijenili bananu
kao voće, a jedan od njih svakako je poznati imam Malik b. Enes,
rahimehullah, za kojeg je poznato da je od voća najviše volio banane,
ističući: “Ništa više ne nalikuje na džennetske plodove od njih!”
(Malik, Muvetta, I tom)
Banana – pristupačna, a zdrava superhrana
Banana
je kombinacija ugljikohidrata, jednostavnih šećera i prehrambenih
vlakana, koja osigurava energiju potrebnu za fizičku aktivnosti. Banana
je pristupačna, dostupna je tijekom cijele godine i velikom broju ljudi
je omiljeno voće. Postoji čak 300 vrsta banana, od kojih se tek 20
uzgaja za prodaju. Banana ima žutu koru, svijetložuto meso, slatkog je
okusa, mekana i kremasta. Iako je biljka izuzetno visoka, ne spada u
porodicu stabala.
Nutritivna vrijednost:
Banane sadrže visoku razinu kalija, minerala koji je neophodan za
pravilan rad mišića. Odličan su izvor vlakana, a sadrže malo zasićenih
masnoća i holesterola. To je jedna od rijetkih vrsta voća koja sadrži
čitavi kompleks vitamina B, od kojih u najvećoj mjeri sadrži tiamin,
riboflavin, niacin i folnu kiselinu.
U
usporedbi s jabukom, ima čak četiri puta više bjelančevina, dva puta
više ugljikohidrata, tri puta više fosfora, pet puta više vitamina A i
željeza, i dva puta više svih ostalih vitamina i minerala. Uz sve
navedeno, banane sadrže bakar, mangan, selen i cink.
Jedna
banana sadrži: vitamin B6 – 0,5 mg, mangan – 0,3 mg, vitamin C – 9 mg,
kalij – 450 mg, dijetalna vlakna – 3 g, proteini – 1 g, magnezij – 34
mg, folna kiselina – 25,0 mcg, riboflavin – 0,1 mg, niacin – 0,8 mg,
vitamin – 81 IU, željezo – 0,3 mg.
Primjena u ishrani: Banana
se koristi u ishrani kao ukusan obrok, kao desert, za pripremanje
sokova, za pripremanje kremova, kao dodatak nekim salatama i kolačima.
Banana se naročito preporučuje za doručak ili užinu jer veoma brzo daje
potrebne sastojke organizmu, pa je djeca i sportisti koriste kao
međuobrok ili kao pomoćni obrok.
Način konzumacije: Banana
je dobar antioksidans i djeluje protiv bakterija i virusa, pa
stručnjaci preporučuju “jednu bananu dnevno kao lijek”. Također, za
sprečavanje viška kilograma savjetuje se da se, umjesto kolača ili
čokolade, pojede jedna banana.
Banane
ne treba čuvati u frižideru niti u zamrzivaču, jer se tako brzo kvare i
gube hranjive sastojke. Treba voditi računa o tome da kod određenog
broja ljudi banane izazivaju alergiju. Zbog toga se preporučuje da se
bebama prvi put daje kašica od banane da bi se provjerilo da li su
sklone alergiji.
Ljekovita svojstva banane
Banane
su omiljeno voće brojnih sportista koji tragaju za nadopunom nivoa
elektrolita i brzim izvorom energije, ali ovo je voće mnogo više od
ukusne poslastice ili dodatka doručku. Bliži pogled na naučnu literaturu
otkriva čitav niz malo poznatih koristi vezanih za konzumaciju ovog
voća. Banane sadrže čak tri prirodna šećera: saharozu, fruktozu i
glukozu u kombinaciji sa vlaknima. Istraživanja su pokazala da samo
dvije banane osiguravaju dovoljno energije za 90-minutni naporan
trening, stoga i ne čudi što je banana voće broj jedan poznatih
svjetskih sportista. Bogate vitaminima, mineralima i drugim korisnim
sastojcima, banane mogu poslužiti kao prirodan lijek za liječenje
depresije, poboljšanje rada mozga i smirenje nervnog rastrojstva.
Osim što je dobar izvor energije, banana ima i mnoge druge prednosti koje su značajne za naše zdravlje:
Liječenje crijevnih i želudačnih problema: Banana
se koristi kao dijetalna hrana protiv crijevnih poremećaja te
neutralizira pretjeranu kiselost i smanjuje nadraženost sluznice želuca.
Banane sadrže pektin, koji ubrzava probavu i podstiče izbacivanje
toksina i teških metala iz tijela. Osim toga, njihovo je djelovanje
probiotsko i stimulira rad crijeva. Svi ovi faktori podstiču rad probave
i smanjuju nadutost, dok vlakna iz mekanog ploda razbuđuju crijeva i
djeluju poput prirodnog laksativa na zatvor.
Stres:
Stres nazivaju bolešću modernog doba, jer ostavlja velike posljedice na
naše zdravlje. Stres ubrzava metabolizam, pri čemu opada nivo kalija u
organizmu. Ravnotežu je moguće uspostaviti pomoću jedne banane, koja u
sebi sadrži dovoljno kalija, koji će pomoći u normalizaciji otkucaja
srca, slanju kiseonika u mozak i reguliranju optimalne količine vode u
tijelu.
Krvni pritisak:
Poznato je kako veliki unos natrija, a mali unos kalija ima negativan
utjecaj na krvni pritisak. Zbog toga je važno tijelo opskrbiti velikom
količinom kalija, koju sadrže banane. Svako jutro preporučuje se da
pojedete jednu bananu, koja će pritisak održavati na dozvoljenoj
granici.
Problemi s mjesečnim krvarenjem kod žena:
Banane obiluju vitaminom B6, koji povoljno utječe na nivo glukoze u
krvi, a dokazano je kako vitamini B-skupine kod PMS-a uspješno
reduciraju problem bolnog tijela, promjene raspoloženja i nakupljanja
vode u tijelu.
Liječenje depresije i nervnih poremećaja:
Banane sadrže triptofan, sastojak koji se još nalazi i u purećem mesu, a
koji pomaže uspostavu smirenog, opuštenog raspoloženja. Zbog bogatog
sadržaja vitamina B-skupine, te zahvaljujući konverziji triptofana u
serotonin – hormon sreće, banane pomažu kod problema s
raspoloženjem i podržavaju osjećaj blagostanja. Od ukupno poznatih osam
vitamina iz skupine B-vitamina, banana je odličan izvor njih pet –
tiamina (B1), riboflavina (B2), niacina (B3), piridoksina (B6) i folata
(B9). Vitamini B-kompleksa osnovna su “hrana” našeg nervnog sistema, a
pomažu u resorpciji i iskorištavanju drugih sastojaka, te čuvaju
zdravlje srca, mišića, kose i kože.
“Depresija
se može izbjeći ukoliko nastavimo da unosimo dovoljne količine
B-vitamina uporedo sa starenjem”, pojašnjava Emily Main u članku
objavljenom u novinama Rodale News. “Pozitivan efekat na
liječenje depresije još je izraženiji kada kombiniramo korištenje
prirodnih izvora B-vitamina s dodatnim unosom vitaminskih suplemenata.”
Pored
B-vitamina, banane sadrže velike količine kalija, elektrolitnog
minerala koji je neophodan za normalno funkcioniranje srca, bubrega i
drugih organa. Moždani neuroni također u velikoj mjeri zavise od kalija,
a njegov nedostatak može dovesti do “moždane magle” i drugih
kognitivnih problema. Naučna studija objavljena 2013. u naučnom magazinu
Journal of Neuroscience Letters istraživala je unos dodatnih
količina kalija i nivoe slobodnih radikala u mozgu. Nakon dvadeset dana
suplementacije s kalijem, uočeno je da su nivoi slobodnih radikala u
mozgu drastično opali, te je došlo do smanjenja oksidativnog oštećenja
koje se pojavilo kod ispitanika. Budući da oksidativna oštećenja dovode
do slabljenja funkcija mozga, kalij sprečava njihov nastanak i moguća
oštećenja mozga. (naturalnews.com)
Smanjen rizik od kardiovaskularnih bolesti
Prema
istraživanju italijanskih naučnika predstavljenom na konferenciji
American Heart Association’s Nutrition, Physical Activity, and
Metabolism, redovito konzumiranje hrane bogate kalijem može znatno
smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti. Rezultati još jedne studije
predstavljeni na istoj konferenciji u San Franciscu ukazuju na to da
konzumiranje svježeg voća i povrća može spriječiti moždani udar ili
umanjiti rizik njegovog nastanka. Autori studije su naučnici sa
Univerziteta u Napulju koji su objedinili rezultate deset istraživanja
provedenih između 1966. i 2009. godine, a u kojima je sudjelovalo više
od 280.000 osoba. Istraživanja su pokazala da konzumiranje hrane koja
sadrži kalij može umanjiti rizik od moždanog udara za devetnaest posto, a
rizik od kardiovaskularnih bolesti za osam posto, prvenstveno
snižavanjem krvnog pritiska.
Od ostalih ljekovitih dejstava banane izdvajamo:
Anemija: Pošto je veoma bogata željezom, banana stimulira proizvodnju hemoglobina u krvi i tako pomaže u slučajevima anemije.
Kosti: Banane mogu poboljšati sposobnost organizma da apsorbira kalcij, neophodan za jake kosti.
Koncentracija: Istraživanja
su pokazala da banana može pomoći u poboljšanju koncentracije. Stoga se
preporučuje studentima, učenicima i svima koji se bave zahtjevnim
mentalnim aktivnostima.
Jutarnje mučnine: Konzumacija banane između obroka pomaže u održavanju razine šećera u krvi, te na taj način možemo izbjeći jutarnje mučnine.
Ugriz komarca: Nakon uboda insekta istrljati mjesto uboda unutrašnjom stranom kore od banane.
Prestanak pušenja duhana i konzumiranja narkotika: Banane
mogu pomoći osobama koje pokušavaju prestati pušiti ili konzumirati
narkotike i opojna sredstva. Sadrži vitamine B6, B12, kao i kalij i
magnezij, koji pomažu tijelu da se oporavi od učinaka povlačenja
nikotina i narkotičkih supstanci.
Moždani udar: Prema istraživanjima objavljenim u New England Journal of Medicine,konzumacija banane kao dio redovite prehrane može smanjiti rizik od moždanog udara za čak 40%!
Piše: Nedim Botić
El-Asr, br. 66.